Owner Post Them Follow DashGadispink
Gdspnk

Hello!


I pour my heart and thoughts here


Shoutbox

⊰Comment here!⊱
Please put your blog link so I can visit you back.


Skins by: IlliShuhada
Basecode : PikaChan
Owner : Pina
Best viewed in Google Chrome
Syiah


Dalam entry untuk hari ni aku nak berkongsi tentang apa itu syiah ? Mungkin dalam entry kali ni aku akan post serba sedikit tentang agama islam . Eventhought aku ni tak lah seberapa nak baik sangat tapi tak salahkan if kita nak berkongsi benda yang baik . Apa itu Syiah ? Penuh newsfeed and TL twitter kita pasal syiah kan ? Dan kita masih berdiam diri . Masih tak mahu ambil tahu . Masih leka dengan teduhan kasih dan sebenarnya saya isteri dia . Masih terbuai bermesej dengan boyfriend and girlfriend . Masih rasa tiada kena mengena dengan kita . Masih leka dengan hiburan nyanyian , menari dan bergelak ketawa . Mari kita ambil tahu sedikit sebanyak pasal Syiah ni . Jangan risau , baca secara santai . InsyaAllah tak sampai 15 minit . Sekurangnya kita ada gambaran apa itu Syiah . Let's check it out . Eh !
Apa itu Syiah ? Syiah itu salah satu pegangan akidah yang di asaskan oleh Abdullah Bin Sabak . Akidah yang bertentangan dengan Sunni . Syiah itu bermaksud penolong atau pembantu . Siapa Abdullah Bin Sabak ni ? Dia adalah seorang Yahudi . Dia berasal dari Yaman . Dia datang ke Madinah semata untuk mendapatkan jawatan , kepentingan politik . Time tu zaman pemerintahan Saidina Uthman Bin Affan , Saidina Uthman tak layan dia . Dia jadi marah lalu dia sebarkan fahaman kepada masyarakat Madinah bahawa , " Yang sepatutnya jadi khalifah ialah Saidina Ali bukan nya Saidina Umar , Saidina Uthman ataupun Saidina Abu Bakar " Dan masyarakat percaya benda ni . Dari situ lah bermulanya fahaman Syiah . Alhamdulillah kita berpegang pada Ahlu Sunnah Wal Jamaah atau Sunni . Syiah dengan Sunni ini sangat-sangat berbeza . Syiah dengan Sunni ni bukan masalah khilaf furu'q (perkara-perkara kecil) . Tetapi , Syiah ni benar-benar terpesong akidahnya dari ASWJ . Sebab ? Antaranya ialah , syiah mendakwa :

- Ketika Nabi Muhammad SAW wafat , seluruh sahabat nabi murtad , kecuali beberapa orang sahaja iaitu , Salman Al Farisi , Al Miqdad Bin Al Aswad , Amar Bin Yasser dan Suhaib Ar Rumi ( ada juga yang kata Bilal bin Rabah ) .
- Syiah mengkafirkan sahabat Nabi Muhammad SAW dengan berkata kepada Saidina Abu Bakar dan Saidina Umar , " Dua patung berhala Quraisy " .
- Mereka tak percaya Quran yang kita guna sekarang ni . Mereka menganggap Quran sebenar telah hilang , Quran yang di tulis Saidatina Fatimah r.ha.
- Semasa Nabi wafat , Saidatina Fatimah ni sedih , sedih sangat , dia menangis sampai 75 hari , time dia tengah sedih tu , Jibril turun menggembirakan nya , Saidina Ali pun hairan dengan siapa Fatimah bersembang , lalu Fatimah beritahu Ali , dan Ali berkata kalau Jibril datang lagi beritahunya . Jibril datang semula , Fatimah pun beritahu Ali , dan ketika itulah Saidina Ali menulis apa yang Jibril kata . Dan Syiah menganggap itu Quran mereka .
- Mereka mendakwa ada ayat-ayat al-Quran yang dibuang oleh Saidina Abu Bakar ketika mana Saidina Abu Bakar ni mengumpulkan kembali ayat-ayat al-Quran , antaranya ialah , surah al-Baqarah ayat 23 , surah Toha ayat 115 , surah al-Ahzab ayat 70 , surah al-Balad , mereka menokok tambah dalam ayat sebenar dan menambah satu lagi surah iaitu surah wilayah .
- Mereka juga ada imam . Iaitu Imam 12 . Imam yang ke-12 ini dipercayai telah ghaib pada 226 hijrah disebuah terowong di Iraq atau Iran . Setiap petang Jumaat mereka akan pergi ke terowong itu dan berkata , “Wahai Imam , keluarlah Imam , keluarlah..” . Sampai sekarang Imam itu tak keluar lagi . Dan akan keluar suatu hari nanti .
- Ulama terbesar syiah iaitu Al Khomeini berkata , “ Sahabat nabi hanya mementingkan dunia , rebut jawatan , mereka tak pentingkan Quran dan agama , mereka jadikan Quran sebagai alat untuk niat mereka yang kotor , merampas jawatan khulafa' ” .
- Mereka menghalalkan darah umat Islam . Bagi mereka , lagi banyak mereka membunuh umat Islam , lagi banyak darah yang mengalir , lagi cepat Imam mereka itu akan keluar dari terowong .
- Rukun iman mereka ada lebih dari enam . Mereka percaya pada Imam . Imam mereka boleh menghalalkan dan mengharamkan sesuatu perkara . Imam mereka maksum . Imam mereka mempunyai ilmu di mana mampu mengetahui benda yang dah berlaku dan akan berlaku . Imam mereka juga menguasai dunia dan akhirat . Imam mereka mampu beri apa sahaja yang mereka mahu . Astaghfirullahala’zim . Nauzubillahiminzalik .

Allahuakbar..Allahuakbar..Allahuakbar.. Ternyata syiah ini telah jauh terpesong . Mereka mensyirikkan Allah . Mereka menyamakan martabat Imam 12 mereka dengan semua Nabi . Bahkan mereka mengatakan Saidina Ali sama level dengan Allah . Allah..Allah..Allah.. Masalah syiah sekarang ini bukan masalah khilaf . Tapi masalah akidah mereka yang bertentang dengan kita . Musuh umat Islam sekarang bukan sahaja Yahudi Israel , tetapi juga Rusia , China dan Iran . Iran yang dulu kita tertipu dengan ‘heronya’ . Rupanya mereka bermain wayang sahaja dengan kita . Mereka lah antara yang menghantar bom , senjata dan angkatan tentera kepada Bashar Asad untuk membunuh tentera Islam . Syiah itu sesat . Jangan kita memberi muka kepada mereka . Jika ada dalam kalangan kita yang syiah , WAJIB kita betulkan . Tahu air mineral ECPI ? Alaa , yang mahal tu . Jangan terkejut . Air itu air syiah . Sponsor terbesar Syiah di Malaysia . MOHON BOIKOT . Oh , lagi satu mereka ni suka bertaqqiyah . Mereka memiliki akidah taqiyyah (berbohong dan berpura-pura) . Menurut Imam mereka , tidak ada agama bagi sesiapa yang tidak bertaqiyyah . Mereka dituntut untuk menzahirkan sesuatu yang bersesuaian dengan masyarakat setempat dan menyembunyikan kepercayaan mereka . Hipokrit everywhere . Lalalalala ~ Macam mana nak tahu tempat tu tempat syiah ? Tempat mereka bernama hauzah . Hauzah itu macam surau atau masjid bagi umat Islam . Macam mana nak kenal syiah ? Time mereka sembahyang , mereka akan meletakkan tanah karbala ( macam batu bulat kecil ) di tempat sujud , mereka akan sujud atas tanah itu , kalau tak kena tanah karbala itu , tak sah sembahyang mereka . Pftttt -.- Lepas habis sembahyang , lepas memberi salam , mereka akan menepuk paha mereka tiga kali . Motif ? -.- Hmm alhamdulillah . Ni lah serba sedikit tentang Syiah . Aku hanya mampu share kan benda ini kepada korang semua . Aku telah mengcopy dan paste benda ni buat pengetahuan bagi sesiapa yang mungkin masih tidak faham apa itu syiah . Nak lebih banyak info dan lebih dalam . Sila baca di newsfeed kalian atau TL twitter kalian mahupun membaca di blog atau menonton di youtube atau baca buku atau kitab yang berkaitan . Moga Allah redha :’)

P/S : Wajib bagi kita menpertahankan akidah kita . Ya Allah , jauhilah kami dari kesesatan Syiah , matikanlah kami dalam Iman , dalam Islam . Amin .